Gudra
izvēle - ciedru riekstu eļļa
Par uztura
daudzveidības svarīgumu var izlasīt gan zinātniskos
rakstos, gan ikdienas preses izdevumos. Mēs varam paši
izpētīt veselīgas ēdienkartes principus,
iegādāties grāmatas par veselīgu uzturu, speciālisti
veic individuālas konsultācijas. Lai gan mums tiek izskaidroti uztura
daudzveidīguma ieguvumi un priekšrocības, tomēr
ikdienā mūsu ēdiena izvēle pārsvarā ir stereotipa. Parasti tas ir ierastais dzēriens,
saldumi, ātrās uzkodas un labākajā gadījumā
pusfabrikāti.
Kādā
veidā mēs varam padarīt ēdienkarti
daudzveidīgāku?
Viens no
veidiem, kādā mēs saņemam vērtīgās vielas ir
nerafinētas partikas eļļas. Kā unikālo un harmonisko
komponentu apvienojumu var nosaukt ciedru riekstu eļļu.
Kāpēc
ciedru riekstu eļļu var saukt par gudro izvēli? Ciedru
eļļa ir īsta vērtīgo vielu krātuve mūsu
organismam. Tā zināma jau gadsimtiem ilgi, galvenokārt kā
taukvielu avots. Mūsu organisms nespēj funkcionēt bez taukiem.
Tauki mums ir nepieciešami, lai uzņemtu taukos
šķīstošos vitamīnus, uzturētu dažādas
organisma funkcijas, tomēr labāk izvēlēties tādus
taukus, kuros ir augsts mononepiesātināto un
polinepiesātināto taukskābju saturs. Ciedru eļļā
ir mono un polinepiesātinātas taukskābes, kas harmoniskā
veidā pielāgotas mūsu vajadzībām. Nerafinētā
ar aukstās presēšanas metodi iegūtā
eļļā jāizceļ tādas taukskābes, kā oleīnskābe
(Omega 9), linolskābe (Omega 6) un linolēnskābe (Omega 3).
Pēc linolēnskābes satura ciedru riekstu eļļa
konkurē ar zivju eļļu, kura tomēr zaudē garšas
ziņā. Dažu vērtīgo vielu kvalitatīvi-kvantitatīvs
saturs tiek atspoguļots uz produkta iepakojuma un ļauj mums
pašiem izvērtēt tā uzturvērtību un
atbilstību izvēlētam nolūkam.
Tomēr
der zināt, kas vēl būtu jāņem vērā
izvēloties šo produktu.
Nerafinēto
ciedru eļļu iegūst ar presēšanas metodi no ciedru
riekstu kodoliem. Jo augstāka temperatūra presēšanas
laikā, jo lielāku eļļas daudzumu var iegūt no
izejvielām, un lētākas ir ražošanas izmaksas,
tomēr šādā veidā iegūta eļļa zaudē
lielāko daļu mūsu organismam noderīgo komponentu.
Tāpēc mūsu galdam ir svarīgi izvēlēties
eļļu, kas iegūta ar aukstās presēšanas metodi, jo
tā saglabā maksimāli daudz vērtīgo vielu.
Ciedru
riekstu eļļa satur arī citas organismam svarīgas vielas. To
saturs svārstās atkarībā no vietas (piem., ekoloģiski
tīrā vai piesārņotā), kur ir audzis ciedru koks un,
vai tiek lietotas papildus vielas koku audzēšanā un
kopšanā. Kvalitāti iespaidos izejvielu (ciedru riekstu) un
gatavā produkta (eļļas) uzglabāšanas nosacījumu
ievērošana. Jāatcerās, ka nerafinēta eļļa
jāuzglabā, izvairoties no tiešiem saules stariem.
Un,
visbeidzot, ja eļļu pievieno gataviem ēdieniem, tās
pozitīvā ietekme būs vislielākā, bet ja eļļa
ēdiena pagatavošanas procesā tiks termiski apstrādāta,
tā zaudēs daļu no vērtīgām vielām un
ieguvums būs mazāks. Ciedru eļļu var izmantot
dažādu ēdienu, putru un salātu pagatavošanā,
kā rezultatā ēdiens iegūs neatkārtojamu garšu un
maigu riekstu aromātu!
Aptiekās
ciedru riekstu eļļa nopērkama arī kapsulu veidā.
Šis fasējuma veids ir ērts individuālas devas
pielāgosanai un piemērots cilvēkiem, kam ir grūtības
pievienot eļļu ēdienam, t.i. ja nepatīk ēdiena eļļas piegarša.
Šādos gadījumos ciedru riekstu eļļa kapsulās
būtu vislabākā izvēle.
Pašlaik
tiek pētīta vēl viena, mazāk pazīstamā ciedru
riekstu eļļas īpašība - spēja palīdzēt
organismam kontrolēt apetīti.
(Scientific
Opinion on the substantiation of a health claim related to “pine nut oil from
Pinus koraiensis Siebold & Zucc” and an increase in satiety leading to a
reduction in energy intake (ID 551) pursuant to Article 13(1) of Regulation
(EC) No 1924/2006 EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies
(NDA).